om mig

Banan – och chokladkaka

banan_och_choklad_kaka_2 banan_och_choklad_kaka_3 banan_och_choklad_kaka_1Banan – och chokladkaka serverad med kokosgrädde, banan och honung. Rena rama supersmarriga efterrätten! Minus kokosgrädde, banan och ringlad honung fungerar en skiva av den här kakan fint som ett energigivande mellanmål också.

INGREDIENSER

2 mogna bananer, mellanstora
1 msk honung* alt. annan valfri flytande sötning, t.ex agave sirap eller lönnsirap
2 ägg
3 dl valfri vegetabilisk mjölk

2 dl gulärtsmjöl, alt. linsmjöl eller kikärtsmjöl
2 dl mandelmjöl
1/2 krm kardemumma
1 krm salt
En nypa vanilj
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

ca 50 g mörk choklad

cacao nibs att toppa med, valfritt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200C.
2. Grovhacka chokladen.
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Mixa ägg, mjölk, banan och honung med en stavmixer eller i en mixer.
5. Blanda ihop dom torra ingredienserna med mjölk – och bananmixen till en jämn smet. Vänd ner chokladen.
6. Häll ner smeten i en 1 1/2 l brödform som du lagt ett bakplåtspapper i.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min eller tills den har en krispig yta och är gräddad i mitten.

*Med 1 msk honung blir kakan inte överdrivet söt, men lika god för det om du frågar mig. Om du vill att kakan ska vara efterrättssöt kan du antingen som jag gjort på bilderna servera med banan och lite ringlad honung, alternativt ha i mer sötning i kakan från början. Skulle tippa på att 2-3 msk istället för 1 msk är lagom. 

20 kommentarer
  • tror du tt det funkar att byta kikärts-/linsmjölet till quinoamjöl?

    Alice 2016-05-06 08:07:20 http://alicegustafsons.blogg.se
    Svara
    • Hej Alice! :) Det bör gå bra, du kan behöva öka mängden något då för att få en bra konsistens. Den ska vara kletig, lite stabbig, men absolut inte torr. Lycka till! :)

      Hanna Göransson 2016-05-15 15:50:01
      Svara
  • Åt precis 2 skivor av denna med en kopp te, jättegoda och saftiga! :) Hade kikärtsmjöl, vanlig komjölk samt 1/2 dl agavesirap som sötning. Blev absolut inte för sött utan alldeles lagom! I min smak hade 1 msk honung varit alldeles för lite. Tack för en bra och inspirerande blogg! :)

    Lina 2016-02-20 15:33:02
    Svara
    • Heej Lina! :) Vad härligt att du gillade den! Och perfekt att du modifierade den efter ditt tycke och smak, det är precis det jag vill uppmuntra! Underbart :) Tack själv, det gör mig väldigt glad att veta att du tycker om bloggen! :)

      Hanna Göransson 2016-02-22 09:12:14
      Svara
  • Ohhh gott! Tror du att det fungerar prima att byta ut äggen mot chia-ägg?

    Lina 2016-02-09 23:16:34
    Svara
    • Det bör gå bra Lina! Eventuellt kan du behöva addera lite mer vätska för att få en saftig konsistens kakan! :) Lycka till, berätta gärna vad du tyckte sen!

      Hanna Göransson 2016-02-12 14:47:27
      Svara
  • hej! tack för en underbar och inspirerande blogg! har lagat flera och dina recept och alla är super! en fråga, linsmjöl, gulärtsmjöl, är det nåt du gör själv? har letat i alla butiker runt om men hittar inte. hittade en superdyr kikärtsmjöl men köpte inte det… tack för ditt svar!

    monica 2016-02-06 21:54:46
    Svara
    • Hej Monica! :)

      Vad härligt att du tycker om bloggen och recepten, det glädjer mig verkligen :)
      Linsmjöl och gulärtsmjöl kan du dels göra själv genom att mixa linser eller gula ärtor till ett fint mjöl. Du kan också köpa färdigt här, t.ex: https://www.mathem.se/varor/linsmjol/linsmjol-500g-sellton

      Lycka till!

      Hanna Göransson 2016-02-12 16:27:01
      Svara
  • Har du inget fett i kakan? Tror du det funkar med bovetemjöl istället för ärt/linsmjöl?
    Äter du kött? Tack för toppen blogg!

    Ellis 2016-01-29 19:58:31
    Svara
    • Hej Ellis! Vad kul att du gillar bloggen! :) Nej, det har jag inte. Mandelmjölet innehåller naturligt mycket fett så därav tillsätter jag inget extra. Bovetemjöl borde fungera fint också! Jag äter rött kött ibland när någon annan lagar, men gör sällan kött själv. Fisk och skaldjur äter jag då och då. Ha det gott!

      Hanna Göransson 2016-01-31 17:33:21
      Svara
  • Vad gott det ser ut! Choklad och banan är ju en härlig kombination också.

    Clara Edvinsson 2016-01-26 09:00:46 http://www.claraedvinsson.se
    Svara
    • Vad glad jag blir att du tycker det Clara! Ja, det är en toppenkombo verkligen! :)

      Hanna Göransson 2016-01-26 11:29:00
      Svara
  • ÅH mums; helt fantastiskt Hanna! Vad inspirerad jag blev nu!

    Ha en underbar vecka,
    Paulina , 100 Kitchen Stories

    Paulina Suonvieri 2016-01-25 12:19:52 http://nouw.com/100kitchenstories
    Svara
    • Men vad roligt att du blev inspirerad Paulina! Tack snälla, detsamma till dig! :)

      Hanna Göransson 2016-01-25 18:51:44
      Svara
  • Vad gott det ser ut! Spännande med gulärtsmjöl (eller lins/kikärtsmjöl), det är något jag inte testat ännu.

    Marja - Baka Sockerfritt 2016-01-25 09:57:04 http://bakasockerfritt.se
    Svara
    • Tack snälla Marja! :) Ja, det är verkligen något som tillför både smak och härlig konsistens till bröd och bakverk, rekommenderar starkt att prova! :)

      Hanna Göransson 2016-01-25 18:52:13
      Svara
  • Allting du gör ser så fantastiskt gott ut. Dock äter jag som vegan inte ägg – om det är möjligt, kan du inte tipsa även om äggalternativ när du skriver ut recept. Vet att det finns men har ingen erfarenhet av dem själv. Har du testat något? Kram och tack för inspirationen! :)

    Linda 2016-01-25 09:42:06
    Svara
    • Vad roligt att du tycker det Linda, tack snälla! :) När jag utesluter ägg brukar jag oftast använda ”chiaägg”. 1 hönsägg = 1 msk chiafrön blandat med 3 msk vatten till en geléaktig massa. Man kan även behöva tillsätta lite extra vätska utöver detta, beroende på vad det är för bakverk. Med samma metod kan du använda psyliumfrön också. Jag har också läst att t.ex äppelmos och banan kan ersätta ägg. Tapioka kan man även koka upp och göra äggersättare av. Av kikärtsvatten kan man koka ett äggviteliknande skum också. Mer om just det sistnämnda kommer det här på bloggen längre fram, håller på att jobba på lite recept med ”kikärtsägg” :) Kraam!

      Hanna Göransson 2016-01-25 18:56:44
      Svara
      • Tack snälla för svar! Ska testa chiafrö-varianten i helgen då.:) Just nu utesluter jag bara allt som innehåller ägg men hade varit kul (och enklare!) att kunna använda vanliga recept och bara modifiera dem. Kram

        Linda 2016-01-26 12:56:32
        Svara
        • Ja men gör det! Hoppas att det fungerar bra för dig. Jag har många äggfria och veganska recept, både på bröd och andra recept. Du hittar alla i kategorierna: ”Utan ägg” och ”Veganskt”. Hoppas du hittar något som faller dig i smaken. Det brukar gå bra med dom flesta recept att ersätta äggen med t.ex chiaägg. Om det inte är så att äggen utgör hela basen av själva bakverket, då behövs oftast en lite större modifikation. Kram!

          Hanna Göransson 2016-01-27 11:07:01
          Svara
Visa alla kommentarer
Skicka Kommentar

Tack, din kommentar publiceras när den godkänts av en redaktör.

NYHET
Hanna Göranssons webbshop
Dölj
Home
Andrea Brodin
senaste
Man
Philip Conradsson
17 min
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
40 min
Man
Martin Hansson
1 tim
Mode
Petra Tungården
1 tim
Man
nycstreetjournal
1 tim
Hälsa
Foodjunkie
1 tim
Man
Charlie Lindström
2 tim
Home
Julia K
2 tim
Creative
Linn Wiberg
2 tim
Hälsa
Josefines Yoga
2 tim
Hälsa
Fannie Redman
2 tim
Hälsa
Anja Forsnor
2 tim
Lifestyle
Dasha Girine
3 tim
Mode
Pamela Bellafesta
3 tim
Creative
Sara Edström
3 tim
Mode
Linn Eklund
3 tim
Lifestyle
Sanne Alexandra
3 tim
Man
Johan Hurtig
5 tim
Home
Sanna Fischer
5 tim
Hälsa
Träningsglädje
5 tim
Lifestyle
Tess Montgomery
6 tim
Creative
Flora Wiström
6 tim
Hälsa
PT-Fia
6 tim
Creative
Sandra Hjort
7 tim
Creative
Sandra Beijer
7 tim
Man
Kevin Triguero
14 tim
Hälsa
Raw Clarity
17 tim
Lifestyle
Linn Herbertsson
18 tim
Mode
Emelie Wikström
19 tim
Home
Amelia Widell
23 tim
Man
Niklas Berglind
1 dag
Mode
Fanny Ekstrand
1 dag
Hälsa
Hanna Göransson
5 dag
Home
Daniella Dansson
6 dag