om mig

Krispiga och saftiga frukostbröd med sötpotatis i, serverade med världens enklaste jordgubbsmarmelad

saftiga_enkla_glutenfria_frukostbrod_3 saftiga_enkla_glutenfria_frukostbrod_4 saftiga_enkla_glutenfria_frukostbrod_2 saftiga_enkla_glutenfria_frukostbrod_1 saftiga_enkla_glutenfria_frukostbrod_halsosam_jordgubbsmarmelad_2 nyttig_jordgubbsmarmelad_chiafron saftiga_enkla_glutenfria_frukostbrod_halsosam_jordgubbsmarmelad_1Krispiga och saftiga frukostbröd med sötpotatis i, serverade med världens enklaste jordgubbsmarmelad. Ja, jag gissar att rubriken talar för sig själv. Men eftersom att jag älskar att beskriva matupplevelser så spinner jag vidare.. Imorse när jag vaknade gick jag upp och kikade hur det såg ut i skafferiet och kylskåpet. Såg att vi hade riven, kokt sötpotatis som behövde ätas upp och tänkte att det ju passar fint att improvisera fram ett bröd på det. Sagt och gjort. Resultatet blev dessa himmelskt saftiga frukostbröd med en krispig yta. Väldigt brödiga och härliga. Alldeles lagom söta av sötpotatisen. Medan bröden gräddades mixade jag ihop en jordgubbs – och chiasylt. Att äta jordgubbsmarmelad på nybakat bröd, det är då ren och skär matlycka i mina ögon. Ljuvligt! Här kommer recepten, som båda är väldigt enkla att röra ihop. Passar för den delen minst lika bra som mellanmål eller kvällsfika. Smaklig måltid. Önskar er en fin lördag vidare, själv ska jag gå ut i solen nu!

INGREDIENSER BRÖD

2 dl durramjöl
1 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 dl pumpakärnor
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm kanel, kan uteslutas
1 tsk brödkryddor, kan utesltuas
1/4 tsk salt

2 ägg
1 1/2 dl valfri mjölk
2 dl kokt sötpotatis alt. riven morot, rivet äpple eller riven zucchini t.ex

INGREDIENSER JORDGUBBSMARMELAD

220 g jordgubbar, frysta eller tinade spelar ingen roll
1 msk chiafrön
1 nypa vanilj
1 tsk honung
1/2 dl vatten
1 tsk citronsaft

GÖR SÅ HÄR

1. Om du inte har kokt sötpotatis färdigt, riv eller hacka sötpotatis i små bitar och koka. Alternativt använd riven morot, rivet äpple eller riven zucchini, t.ex.
2. Sätt ugnen på 200C.
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Blanda sedan ner ägg, mjölk och sötpotatis till en jämn smet.
5. Fukta händerna i kallt vatten och forma 8 bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda i 15-20 min i mitten av ugnen.
7. Under tiden bröden gräddas mixar du ihop alla ingredienser till marmeladen till en slät smet med en stavmixer eller i en blender. Om du som jag använder frysta jordgubbar kan du tina dom lite lätt innan du mixar. Det går också bra att mixa frysta jordgubbar, då blir marmeladen som en härligt svalkande sorbet innan den tinat. Häll upp marmeladen i en burk och låt stå och svälla i 15 min minst.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri.

FÖRVARING

Jag förvarar både bröd och marmelad i kylskåpet. Bröden blir som nybakta om dom värms på eller rostas. Det går också bra att frysa dom och ta fram och tina när du vill äta dom. Marmeladen brukar sällan hinna vara i mitt kylskåp mer än några dagar innan den är uppäten, men jag skulle gissa att den i alla fall håller ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentera
Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...

Du glömde fylla i ditt namn!

16 kommentarer
  • Tack för ett SUPERBRA recept :) Älskar enkelheten! :)

    Matsdotter 2016-02-04 09:30:58 http://matsdotter.com
    Svara
    • Men vad roligt att du tycker om det! :)

      Hanna Göransson 2016-02-05 09:34:27
      Svara
  • Hej! Vet inte om du har fått frågan förut, men vilket mjöl tycker du är godast att baka på? När jag bakar på bovetemjöl får den en liten konstig smak och min sambo kan inte ens äta när något är bakat med exempelvis bovetemjöl. Jag har provat andra sorter men lyckas inte riktigt. Dock har jag inte provat durramjöl, vad är det?

    Tack Hanna för en superhärlig och fin blogg! Det är inspirerande och vackra bilder!

    Mvh Sofia

    Sofia 2016-01-26 21:10:57
    Svara
    • Hej Sofia!

      Jag förstår vad du menar. Det är inte alla som gillar smaken av bovetemjöl. Personligen älskar jag det, men vet att vissa tycker att den har en bismak. Mjöl som är bra att prova baka med om man just är lite känslig för den smaken är teffmjöl, durramjöl, havremjöl, majsmjöl och mandelmjöl t.ex. Durramjöl är ett naturligt glutenfritt sädesslag som ursprungligen kommer från Afrika. Det är ett fullkornsmjöl, så det är mineral-, & fiberrikt. I många fall kan man ersätta bovetemjöl med durramjöl, så det är ett bra alternativ till det. Hoppas att mitt svar hjälper dig.

      Tusen tack för dina fina ord, det gör mig väldigt glad att läsa att du tycker om bloggen!

      Hanna Göransson 2016-01-27 11:12:14
      Svara
  • Vilket spännande recept! Det ska testas :) Kan man ersätta durramjölet med nåt annat glutenfritt mjöl?

    Martina 2016-01-20 13:38:00
    Svara
    • Vad härligt att du gillar receptet Martina! Ja det bör absolut gå bra med t.ex teffmjöl eller bovetemjöl. Hoppas det ska smaka! :)

      Hanna Göransson 2016-01-24 12:32:42
      Svara
      • Åh, tack! :) Det blir provbak ikväll!

        Martina 2016-01-25 16:22:49
        Svara
        • Hoppas det ska smaka Martina! :)

          Hanna Göransson 2016-01-25 18:51:22
          Svara
          • Brödet blev jättegott (jag ersatte durramjölet med bovetemjöl)! Bakade även banan- och chokladkakan som du la upp recept på idag. M U M S ! Jag fick inte tag i ärt-/linsmjöl så jag chansade på att rismjöl skulle vara likt i konsistens och det blev jättegott! Tack än en gång för inspiration och recept! :-)

            Martina 2016-01-25 22:17:36
            Svara
            • Men vad kul att du tyckte om det Martina, det glädjer mig verkligen! 😀 Tack själv, bara glad att recepten föll dig i smaken! :)

              Hanna Göransson 2016-01-26 11:29:30
              Svara
  • Åh, vilket gott och saftigt bröd! Mums!

    Sandras Matkrypin 2016-01-17 10:48:18 http://www.sandrasmatkrypin.se
    Svara
    • Men vad kul att du gillar det Sandra! Jag håller med dig! 😀

      Hanna Göransson 2016-01-24 12:41:07
      Svara
  • Det ser underbart ut! Jag kollade på ICA men hittade inget Durramjöl, var kan jag hitta det? Eller går det bra att byta ut mot något annat mjöl?

    Emma 2016-01-16 18:42:37
    Svara
    • Det brukar finnas på välsorterade mataffärer, men annars går det att beställa på nätet också, här t.ex: http://www.friendsofadam.se/glutenfria-mixer-mjoler-med-mera/durramjol.html
      Annars bör du kunna använda t.ex teffmjöl eller bovetemjöl också. Lycka till! :)

      Hanna Göransson 2016-01-24 12:42:04
      Svara
  • Men gu vad ljuvligt! Älskar färgerna!

    Evelina - Evelinas Ekologiska 2016-01-16 14:13:04 http://evelinasekologiska.femina.se/
    Svara
    • Tack Eveels!

      Hanna Göransson 2016-01-24 12:45:17
      Svara
NYHET
Hanna Göranssons webbshop
Dölj
Man
Martin Hansson
senaste
Mode
Emelie Wikström
39 min
Hälsa
PT-Fia
59 min
Lifestyle
Linn Herbertsson
1 tim
Man
Philip Conradsson
1 tim
Mode
Petra Tungården
1 tim
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
2 tim
Man
Niklas Berglind
2 tim
Creative
Sandra Beijer
2 tim
Man
nycstreetjournal
3 tim
Home
Andrea Brodin
3 tim
Man
Johan Hurtig
3 tim
Lifestyle
Tess Montgomery
4 tim
Hälsa
Fannie Redman
4 tim
Mode
Linn Eklund
5 tim
Home
Sanna Fischer
6 tim
Hälsa
Anja Forsnor
6 tim
Mode
Fanny Ekstrand
6 tim
Hälsa
Träningsglädje
6 tim
Lifestyle
Sanne Alexandra
7 tim
Man
Kevin Triguero
7 tim
Lifestyle
Dasha Girine
7 tim
Creative
Flora Wiström
9 tim
Hälsa
Josefines Yoga
9 tim
Creative
Sandra Hjort
10 tim
Hälsa
Hanna Göransson
10 tim
Hälsa
Foodjunkie
16 tim
Home
Julia K
18 tim
Creative
Linn Wiberg
22 tim
Home
Amelia Widell
1 dag
Mode
Pamela Bellafesta
1 dag
Creative
Sara Edström
1 dag
Man
Charlie Lindström
2 dag
Hälsa
Raw Clarity
9 dag
Home
Daniella Dansson
19 dag