om mig

Salsa på gröna tomater med polenta – och chiachips

polenta_chia_chips_hurbrasomhelst_2 polenta_chia_chips_hurbrasomhelst_4 polenta_chia_chips_hurbrasomhelst_3ugnsrostade_grona_tomater gron_tomatsalsa_med_polenta_chia_chips_hurbrasomhelst_1 polenta_chia_chips_hurbrasomhelst gron_tomatsalsa_med_polenta_chia_chips_hurbrasomhelst_2Salsa på gröna tomater med polenta – och chiachips – det ni! Är som ett fyrverkeri i munnen av smarriga smaker. Fick 1 kg gröna tomater häromdagen och funderade vad jag skulle göra med dom, det blev helt enkelt denna supergoda salsa med tillhörande krispiga och lövtunna glutenfria chips. Så om du har en massa gröna tomater över som inte hunnit mogna är detta recept ett hett tips. Hoppas att det ska smaka.

GRÖN TOMATSALSA MED KORIANDER

ingredienser till ca 1kg salsa

1 kg gröna tomater
1 kruka färsk koriander, kan självklart bytas ut mot annan valfri krydda, t.ex färsk basilika
1 1/2 tsk örtsalt, mer efter behag
1 medelstor vitlöksklyfta
1/2 chili, mer eller mindre beroende styrkan på chilin och hur starkt du vill ha, den chili jag använde är en gul hemodlad chili som är ganska het.
2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
Saft av 1/2 stor citron eller 1 hel lime

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 100C. Lägg tomaterna på en plåt och ringla över lite olivolja. Jag hade min inne i 4 timmar, sedan lät jag dom även stå på eftervärme över natten, men det är inget måste. Ta bort tomaterna från stjälkarna och mixa med resterande ingredienser i en blender eller med stavmixer. Smaka av. Klart!

POLENTA – OCH CHIACHIPS

ingredienser till 1 plåt

2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten (1 dl + 1 msk)
2 msk bovetemjöl
4 msk polenta
1 msk fiberhusk
1 krm gurkmeja, kan uteslutas
1/2 tsk örtsalt
1 msk smält kokosolja
1/2 dl mjölk

Eventuellt flingsalt att strö på när du bakat ut degen

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175C.
2. Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull, tillsätt mjölken och ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda chiafröna med vattnet, rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör om i chiafröna igen. Låt dom sedan stå tills du har en geléaktig massa.
5. Blanda sedan ihop den geléaktiga chiafrömassan med kokosoljan, dom torra ingredienserna och kokosoljemjölken till en jämn deg i en skål. Se bild överst i blogginlägget för riktlinje av konsistens på degen.
6. Lägg degen på ett bakplåtspapper och platta till den.
7. Lägg ett till bakplåtspapper över och kavla ut degen så tunt du kan. Försök att få den jämnt tunn över hela plåten, om den är tjockare i mitten riskera du att kanterna bränns och att den är ofärdig i mitten. Det hände mig, så jag talar av erfarenhet här :) 
8. Dra av det översta pappret och skär trekanter med hjälp av en kniv eller en pizzaskärare.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills dom är gyllenbruna och krispiga. Låt svalna helt innan servering och skär eller bryt av chipsen.
10. Förvara torrt och svalt.

FRI FRÅN

Chipsen och salsan är glutenfri, mejerifri, raffinerat sockerfri, utan ägg och utan nötter.

6 kommentarer
  • Jag gjorde det här igår kväll, förstår vad du menar med fyrverkerier i munnen! Tack!

    Mi 2015-10-21 11:07:03
    Svara
    • Åh vad roligt att läsa Mi! Så underbart kul att du tyckte om det! 😀

      Hanna Göransson 2015-10-21 21:07:37
      Svara
  • Takk for alle gode tips og oppskrifter! Du inspirerer :) Tipper disse polenta- og chiachipsene passer godt i nachos også!

    Sara 2015-10-15 16:37:11
    Svara
    • Men tack själv Sara, vad roligt att du tycker om det jag delar med mig av! :) Ja men precis vad jag tänkte också, tror dom passar utmärkt! :)

      Hanna Göransson 2015-10-17 12:29:59
      Svara
  • Vilket inspirerande recept! Detta ska prövas i vinter!

    Angie 2015-10-14 23:46:11 http://insidethesewalls.blogg.se
    Svara
    • Yippie! Berätta gärna vad du tycker om det sen Angie! :)

      Hanna Göransson 2015-10-17 12:30:30
      Svara
Visa alla kommentarer
Skicka Kommentar

Tack, din kommentar publiceras när den godkänts av en redaktör.

NYHET
Hanna Göranssons webbshop
Dölj
Man
Kevin Triguero
senaste
Creative
Flora Wiström
1 tim
Mode
Linn Eklund
1 tim
Hälsa
Hanna Göransson
1 tim
Mode
Petra Tungården
1 tim
Creative
Linn Wiberg
2 tim
Creative
Sandra Hjort
2 tim
Man
Philip Conradsson
2 tim
Mode
Emelie Wikström
2 tim
Lifestyle
Linn Herbertsson
2 tim
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
3 tim
Hälsa
PT-Fia
3 tim
Hälsa
Anja Forsnor
3 tim
Lifestyle
Dasha Girine
3 tim
Mode
Pamela Bellafesta
4 tim
Man
Johan Hurtig
4 tim
Home
Sanna Fischer
4 tim
Man
Martin Hansson
4 tim
Home
Andrea Brodin
4 tim
Creative
Sandra Beijer
5 tim
Hälsa
Träningsglädje
6 tim
Lifestyle
Tess Montgomery
6 tim
Home
Daniella Dansson
7 tim
Hälsa
Foodjunkie
7 tim
Lifestyle
Sanne Alexandra
8 tim
Hälsa
Fannie Redman
10 tim
Man
nycstreetjournal
11 tim
Hälsa
Josefines Yoga
11 tim
Mode
Fanny Ekstrand
20 tim
Man
Niklas Berglind
21 tim
Home
Julia K
21 tim
Home
Amelia Widell
1 dag
Creative
Sara Edström
1 dag
Hälsa
Raw Clarity
2 dag
Man
Charlie Lindström
6 dag